Hur gammal är min Hasselblad?

HBL-code. Så här såg den inte ut från början, men min kodnyckel gör det.
HBL-code. Så här såg den inte ut från början, men min kodnyckel gör det. Foto: Mikael Andersson, iPhone5.

Det vet jag nu! Den är tillverkad 1985 och hur vet jag det då?

Jo så här tar man reda på när ens Hasselblad är tillverkad, alltså vilket tillverkningsår Hasselblads kameran har.

Min ”fina” Hasselblad har tillverkningsnummer RC1300158, numret hittar man när magasinet tas bort. De två första bokstäverna motsvarar siffror enligt hasselblads egen kodnyckel HBL-Code. Se post it lappen här ovan eller koden här nere. Bokstäverna i koden motsvarar siffran under, vilket alltså blir tillverkningsåret på kamerahuset.

VHPICTURES

1234567890

Den här koden var inte ”offentlig”, bara Hasselblads handlare och säljare kände till kodnyckeln. Nu är det bra att känna till den och hur man avläser den om du ska köpa en begagnad Hasselblad och inte vet hur gammal den är. Men nu vet du hur man räknar ut åldern. Förövrigt så har det inte hänt någon förändring på modellen 500 C/M (M-som i Modifierad) under åren 1970-1989.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − ett =