Ny mattskiva i Hasselbladaren

Hasselblad är verkligen lätt att arbeta med. Med enkla grepp och utan redskap plockar man isär kameran.
Hasselblad är verkligen lätt att arbeta med. Med enkla grepp och utan redskap plockar man isär kameran.

Jag bytte mattskiva på Hasselblad här om dagen och vilken skillnad det blev! Jag slapp rutmönstret, snittbilden och så blev sökaren mycket ljusare. Jag bytte alltså från Acute-Matte D, Split image /grid 42217 till 42204.

 

Nya ljusa mattskivan utan snittbild.
Nya ljusa mattskivan utan snittbild.
Gamla mattskivan
Gamla mattskivan
Olika sorters mattskivor
Olika sorters mattskivor

2 thoughts on “Ny mattskiva i Hasselbladaren

 1. Hej, läste ditt inlägg om byte av mattskiva på din Hasselbladare. Jag tänkte köpa mig min första Hasselblad, en 500C/M. Det jag inte blir klok på är dessa olika mattskivor. På ett sätt hjälper ju snittbild & rutmönster till vid komposition, men det kan också störa. Jag använder aldrig rutnät på digitala kameror. Vad var fördelen med att du bytte till en renare mattskiva? Blev den ljusare för att den gamla var av dålig kvalite eller varför blev den ljusare?
  Ursäkta mina nybörjarfrågor, men nyfiken 🙂
  Mvh

  Anmäl kommentar

  1. Hej Henrik!
   Tack för din fråga. Jag har inte varit så aktiv här på "Hasselblad och jag" på senaste tiden.
   Jag gillar rena mattskivor som inte tar fokus från motivet och med en bra och ljus mattskiva kan man vara trygg med att ställa skärpan rätt. Anledningen till att jag bytte var att jag ville ha en ljusare och utan snittyta.
   Vill även önska dig lycka till med din Hasselblad. Du kommer troligen bli grymt nöjd 🙂
   Jag har lite utrustning och objektiv som jag tänkte göra mig av med.
   Om du är på jakt efter något kan du mejla mig på:
   mikael.andersson@ekuriren.se
   Allt gott//Micke

   Anmäl kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + sjutton =