Föreläsning på Grillska gymnasium om ätstörningar och kroppsideal

Hej! Har varit en dag fullspäckad av roligheter! Blev en del tentaplugg på förmiddagen och vid lunch var det dags att besöka Grillska gymnasium här i Eskilstuna för att hålla i en lite föreläsning.

Jag fick förfrågan om detta för några veckor sedan och tackade ja direkt! Jag kände att det kunde bli en väldigt rolig grej som skulle vara väldigt lärorikt för mig och förhoppningsvis även för eleverna också ????

Jag började att prata om min tid på gymnasiet, gav lite studietips och råd som jag själv använder mig av nu när jag studerar på universitet.

Efter det pratade jag om det som var huvudämnet.. Ätstörningar, kroppsfixering, kroppsideal i samhället, sociala medier osv.

Det kändes konstigt att prata om ätstörningarna inför folk sådär men det kändes på något sätt som att en liten sten lättades från mitt bröst efteråt. Jag pratade om hur jag tycker att samhället ställer orimligt höga krav när det kommer till hur man ska se ut och att dessa krav och normer är byggda på NOLL kunskap. Man kan läsa om dieter i tidningen där man kommer tappa tex 7kg om man följer en viss diet.. Min tanke är “hur kan man bestämt säga att man kommer tappa 7kg med hjälp av en så kallad diet?!”. Det är omöjligt att säga eftersom att alla fysiska faktorer påverkar hur man kan gå ner i vikt (kön, ålder, längd, vikt, genetik osv). Jag blir så frustrerad över detta!????

Vi pratade om att man ska göra det man mår bra av. Man ska hjälpa sig själv att få så många bra förutsättningar som möjligt, inte sätta käppar i hjulen för sig själv genom att jämföra sig med andra och må dåligt.

Livet kommer bjuda på fina och mindre fina stunder. Människor kommer göra dig glad och människor kommer vara din värsta fiende. Det viktigaste är att DU aldrig blir din egen fiende. Du ska hjälpa dig själv att må bra, du ska hjälpa dig själv att vara lycklig. Varför ska vi trycka mer oss själva pga ett vrickat samhälle med skeva normer när vi alla kan vara unika och må bra tillsammans? Var er själva och var stolta! Sätt upp mål och krossa dem. Följ era egna drömmar och våga chansa.. det värsta som kan hända är att man “misslyckas” och det är enligt mig det bästa sättet att lära sig på! Om man gör sitt bästa så kan man aldrig klandra sig själv, så är det! Tack alla Elever för idag! ????❤

Efter föreläsningen blev det ett träningspass på Member 24 Väster. Tränade med min fina vän Emelie, det var så skönt att träffa henne igen ❤

Nu är det dags att runda av dagen.. Tenta i Anatomi och biomekanik väntar imorgon ????????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 − 4 =