Kommentarer om folks viktnedgång/viktuppgång

Det är en sak som jag har tänkt på väldigt länge och det är att de flesta verkar tycka att vara “smal/liten” är något positivt och att “stor” är något negativt.

Jag och en kompis låg och solade här om dagen, en granne gick förbi och slängde ur sig kommentaren “herregud vad smal du har blivit” till min kompis. Tror ni att han hade sagt “herregud vad tjock du har blivit” om det hade varit så att min kompis hade gått upp i vikt istället? Det tror verkligen inte jag. För smal är tydligen bra och stor/tjock är dåligt.

Jag blir äcklad av det här. För mig är det viktigaste att man MÅR BRA och är hälsosam. Hälsosam betyder (för mig) att man mår bra BÅDE fysiskt och psykiskt utifrån sin livsstil. Som jag brukar säga: en person med 6-pack på magen kan vara personen som tittar sig i spegeln varje timme och mår piss, medan en person som inte är lika vältränad kanske har världens bästa självkänsla och dessutom är frisk fysiskt. Det handlar om kvalité på livet❤

Att slänga ur sig kommentarer “vad smal du har blivit!” Tror jag man ska passa sig för. Att dessutom låta väldigt positiv när man säger det och ge det som en komplimang kan förstöra en persons självkänsla. Personen kanske haft en stressig period och inte kunnat ha samma kontroll över maten, men faktum är att personen kanske trivdes bättre så som han/hon såg ut förut. Om någon då ger en komplimang om viktnedgången kan detta leda till väldigt negativa konsekvenser när det kommer till personens syn på sig själv.

Man vet faktiskt inte om det här personen har ett problem med maten och den här kommentaren kan trigga igång det negativt. Visst om man vet att det här personens mål är att gå ner i vikt pga ett vettigt skäl så är det självklart man kan kommenter att man ser en viktskillnad.. Men herregud varför tror man att man har rätten att påpeka det till en person man inte känner helt öppet och dessutom bland andra människor.

Det jag ville få sagt var att vi måste sluta beröma något som vi faktiskt inte vet är ett hälsosamt beteende. Personen som får kommentaren kanske stoppar fingrarna i halsen varje dag och tänker “åh vad bra att han/hon tycker att jag blivit smalare, nu ska jag fortsätta med detta”. Om man misstänker en ohälsosam viktnedgång eller någon form av ätstörning så kan det vara bra att kontakta personens familj/vänner. Eller om man bara upplever att en person gått ner i vikt så anser jag helt enkelt inte att man har rätten att påpeka det, för man hade aldrig påpekat det om det handlade om en viktuppgång.

Var försiktiga med vad ni säger, ord kan vara starten på något hemskt för en annan person!❤

2 thoughts on “Kommentarer om folks viktnedgång/viktuppgång

  1. Tack för en sund inställning och att du visar på en sådan mognad. Vår familj levde med anorektisk dotter i sex långa år och vi vet vad oövwrtänkta kommentarer kan få för konsekvenser.

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =