Acceptera varandras val av livsstil

En sak jag kan bli riktigt irriterad på är folk som kommenterar ens val av livsstil. Nu har jag turen att mina vänner, min familj och de på mitt jobb stöttar mig i det jag gör, men ofta har jag fått kommentarer från andra folk angående mitt val av mat och träning.
“Äter du bara kyckling och ris idag?” “Varför ska inte du ha fika?” “Det kan inte vara bra att träna så mycket som du gör!”.

Såna kommentarer är tydligen “okej” enligt många eftersom att det är så pass ofta man får höra dem.. men hur hade det sett ut om jag sa “oj ska du ha sådär mycket sås till din mat?” “Värst vad ofta du tackar ja till fika..” “Det kan inte vara bra att vara så inaktiv som du är”. Om någon hade hört mig kommentera så till någon så kan jag GARANTERA att de flesta hade sett mig som en idiot. Men INGEN har någonsin reagerat när jag fått såna kommentarer, för det är okej tydligen.

Nu är jag som sagt tacksam över att jag har världens bästa familj och vänner som vet varför jag äter som jag gör och det är helt enkelt för att jag vet vad min kropp behöver för att må bra och för att orka med all träning. Skräpmat och socker äter jag också som jag skrivit i tidigare inlägg men under dieter så är det stenhårt och INGET fusk som gäller!

Varför är det okej att “klanka ner” på dem som tackar nej till fikat på jobbet? Varför är det okej att ge en lite spydig kommentar? Det hade ju ALDRIG varit okej om den som tackade nej till fikat gav en motsatt kommentar till dem som tackade ja till fikat, eller?

Jag tycker att man ska sköta sig själv och acceptera varandras val av livsstil! Jag säger INTE att något är bättre än det andra, det handlar om att man ska leva den livsstil som man mår bra av! Om man däremot vet att personen som sitter bredvid tackar nej till mat pga tex ätstörningar eller något annat som är negativt för hälsan så kanske man kan försöka hjälpa personen på bästa sätt, men bara man gör det snyggt och på ett sätt som inte får personen att känna sig kritiserad!

Jag menar inte att jag tar illa upp när folk frågar om min mat, vissa frågar faktiskt bara av intresse och då delar jag gärna med mig! Men när folk börjat påpeka att det jag gör är mindre bra osv så blir jag så himla irriterad.. för jag kan garantera att ingen lever utefter en exemplarisk livsstil. INGEN elitidrottare lever hälsosamt med tanke på hur mycket det tränar och hela tiden är på gränsen att skada sig/bli övertränade osv. MEN, de tycker att det är värt det precis som jag tycker att all tid jag lägger ner på träning/mat är värt det, för jag älskar det!

Man ska göra det man mår bra av, så är det med ALLT! Att någon då har mage att kritisera förstår jag inte riktigt. Låt var och en välja själv! Jag tror garanterat att många kläcker ur sig lite spydiga kommentarer till de som väljer de “nyttigare” alternativen just för att de själva kanske får någon slags “skuldkänsla” när de själva valt att äta den där tårtan på jobbet tex. Det är så synd för jag själv tycker att man ska välja såna godsaker de gångerna man vet att man kommer njuta av det på riktigt, inte känna ångest efteråt, då lever man inte den livsstil som man egentligen hade mått bäst av tror jag. Att hitta balans är nyckeln! ❤

Så nästa gång man känner att man vill påpeka någons val här i livet så tänk till en extra gång! ????

Bild från gårdagens träning ???? Idag var det vila från gymmet så är riktigt peppad inför morgondagens pass ???? Kram på er!

2 thoughts on “Acceptera varandras val av livsstil

  1. Hejja Elina. Du är en förebild för människor som vill leva hälsosamt. Du gör det bra och jag tycker det strålar om dig. Jag är imponerad av din disciplin och beundrar dig för den ????

    Anmäl kommentar

  2. Känner igen mig. Jag tränar inte men jag äter väldigt nyttigt och undviker skräpmat/socker så mycket jag kan, inte för att jag behöver det utan för att jag vill och för att jag mår bra av det. Hemma är det ju inget problem, men när jag är ute och tackar nej till fika/läsk eller när jag berättar att jag äter nyttigt så får jag väldigt ofta kommentarer om det. Det är jobbigt… Det bästa vore att få andra att smaka på sin egen medicin och hela tiden anmärka på när de fikar/äter onyttigt/är inaktiva osv. men jag är tyvärr för svensk för att våga göra det utan ler och knyter näven i fickan istället. Ska kanske försöka påpeka det nästa gång så de åtminstone tänker på det 🙂

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 11 =