Att göra det man mår bra av är enkelt, eller?

Egentligen är det ganska enkelt, tror faktiskt det är jag själv som gjort det svårt för mig själv förut.

Man ska göra det man mår bra av och det som gör en lycklig, eller man borde iallafall göra det.

Jag är nog inte ensam om att ha gjort saker jag inte velat bara för någon annans skull. Eller har jag kanske ibland gjort det för att jag fått för mig att folk kommer uppleva mig som bättre om jag gör det? Jag kanske gjort saker för att jag ska känna att jag blir mer omtyckt i andras ögon och att jag då känner mig som en bättre person? Man kan dra det långt haha.. Oavett så tycker jag det är otroligt viktigt att tänka till en gång extra innan man gör val i livet.

Jag kan ibland råka tänka ”vad förväntar sig omgivningen att jag gör nu” eller ”vad vill de att jag ska göra?” innan jag tar beslut, det är för att jag vill bli omtyckt, vem vill inte vara omtyckt? Förut kunde jag helt glömma bort mig själv och verkligen leva genom andras förväntningar och önskan på mig. Dejta personer jag inte ville dejta bara för deras skull, gå med på att göra hela skoluppgiften hemifrån själv trots att det var ett grupparbete, eller kanske gå med på att träffa en kompis en kväll när man faktiskt känner ett stort behov av att vara ifred den kvällen. Varför är det så svårt? Handlar det om skuldkänslor? Eller vill man bara känna sig bättre för sin egen skull och då gör uppoffringar för att man ska höjas i andras ögon? Detta tänker jag ganska mycket på och jag kommer kanske aldrig veta varför jag ständigt gjorde saker jag inte ville förut.

Idag har jag vuxit och känner väldigt trygg i mig själv. Jag tror det är därför jag vågar göra det jag mår bra av utan att bry mig om andras åsikter. Självklart kommer beteendet tillbaka ibland men jag har kommit långt på vägen.

Att reflektera över sina beteenden kan vara nyttigt tror jag. När man gör det kan man utvecklas och bli en bättre version av sig själv. Att våga inse att man behöver göra förändringar i livet eller inse att man inte kan vara perfekt är en viktig del för att kunna må bra och acceptera sig själv. Om man inte kan förstå och acceptera sina ”svagheter” kommer man aldrig heller kunna jobba på dem.

1. Förstå att du bara är människa, en människa som har känslor och som inte kan vara perfekt.

2. Gör det du mår bra av och gör det för din egen skull.

3. Våga ta hjälp av dina nära och kära, ensam är inte stark alla gånger.

4. Ha förtterna på jorden och visa omtanke/medkänsla till människorna omkring dig. Om du förväntar dig stöd från din omgivning måste du ge stöd till dem, i en lagom grad som är hållbar för dig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 3 =